+32 488 10 86 83 info@greo.be

Hebt u inspraak in het herstelplan van een onderneming in GRP?

In principe bent u als schuldeiser niet betrokken bij de uitwerking van het herstelplan. De onderneming in GRP staat daar zelf voor in, meestal met hulp van externe adviseurs. In de bijgestuurde wet, die op 1 augustus 2013 in voege is getreden, is de tussenkomst van een ‘cijferberoeper’ zelfs verplicht.

De GRP-aanvrager geniet relatief veel vrijheid bij het opstellen van het plan. Hij dient weliswaar een aantal regels en termijnen te respecteren, zoals het maximale betalingsuitstel voor bijzonder bevoorrechte schuldeisers (nooit verplicht om meer dan 24 (of uitzonderlijk 36) maanden uitstel van betaling van kapitaal toe te staan, tenzij de b. b. schuldeiser zelf akkoord gaan om deze termijn te verlengen) en – sinds de wetswijziging – de terugbetaling van minstens 20% van het kapitaal aan elke schuldeiser.

Bovendien moet hij met zo veel mogelijk partijen tot een vergelijk komen, anders is de kans op goedkeuring van het plan bijzonder klein. Als schuldeiser kunt u het herstelplan dus wel proberen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door uw akkoord aan een aantal voorwaarden te verbinden.

Eenmaal de schuldeisers het herstelplan hebben goedgekeurd en de rechter hun beslissing heeft gehomologeerd, is het definitief. U kunt het eventueel nog aanvechten als er sprake zou zijn van een ‘onredelijke behandeling’, bijvoorbeeld als een schuldeiser met een gelijkaardige claim zonder duidelijk aantoonbare of objectieve reden een veel groter deel van zijn vordering kan recupereren dan u. Mocht blijken dat het herstelplan niet wordt nageleefd, dan kan er ook een voortijdige beëindiging gevraagd worden aan de rechtbank.

Open chat
1
💬 Kunnen wij u helpen?
GREO BV
Hallo 👋
Hoe kan ik u helpen?