Gerechtelijk mandataris aanstellen, wat houdt dat in?
Op verzoek van een belanghebbende (dit kan een onderneming in moeilijkheden zijn of bijvoorbeeld een schuldeiser met vordering bij een onderneming) daar bestaat de mogelijkheid dat de handelsrechter een gerechtelijk mandataris aanstelt bij de onderneming die moeilijkheden ervaart. De aanstelling van een gerechtelijk mandataris kan zowel bij het begin als in de loop van een GRP. De gerechtelijk mandataris wordt betaald door diegene die de aanstelling vraagt.
Zowel bij een GRP door minnelijk akkoord (optie 1) als bij een GRP door collectief akkoord (optie 2), bij deze twee opties tot GRP is het aanstellen van een gerechtelijk mandataris niet verplicht)
In principe heeft een gerechtelijk mandataris louter een bijstand functie die bij de onderneming die problemen ervaart een meerwaarde kan zijn. Enkel bij een reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag (optie 3) daar is het verplicht om een gerechtelijk mandataris aan te stellen (klik hier voor meer info)
De taak van een gerechtelijk mandataris kan in zekere zin worden vergeleken met de taak van de ondernemingsbemiddelaar. Het meest opmerkelijke verschil zit hem in het volgende: Een gerechtelijk mandataris kan pas optreden in de gerechtelijke fase (gerechtelijke reorganisatie – optie 3). Een ondernemingsbemiddelaar zoals ProfiConsult kan te allen tijde optreden, de enige vereiste, iemand van de betrokkene dient ons een verzoek te richten. Dus ook in de buitengerechtelijke fase, wanneer de ondernemers zoekende zijn naar een minnelijk akkoord, reeds daar kan ProfiConsult optreden als ondernemingsbemiddelaar.