+32 488 10 86 83 info@greo.be

Allicht word ik zakelijk niet ernstig genomen wanneer ik niet minimaal 18.400 euro inbreng in de onderneming. De grootteorde aan startkapitaal bij de oprichting van een vennootschap is waarschijnlijk belangrijk?

Het grootste Antwerpse diamantbedrijf Eurostar Diamond Traders was een groothandelaar in zowel geslepen als ruwe diamanten en draaide in zijn laatste boekjaren omzetten van 1,6 tot 2,5 miljard euro. Tot begin 2019 was dit bedrijf de voormalige nummer één van de Antwerpse diamantsector in handen van de diamantairsfamilie Mehta.
Een dubieuze constructie op Jersey werd met medewerking van de ABN AMRO bank voor het diamantbedrijf Eurostar Diamond Traders opgezet.
 
Nu bent u allicht aan het denken ‘wat heeft dat te maken met mijn bedenking over het minimaal aan kapitaal dat ik moet inbrengen om mijn onderneming ernstig voor de dag te laten komen’
Wel de reden dat ik Eurostar Diamond Traders even als voorbeeld neem om iets te duiden is eenvoudig als volgt:
Er werd een postbusvennootschap opgericht in Jersey in begin 2008. Deze vennootschap kreeg de naam United Vision Limited. De structuur was opgericht met een maatschappelijk kapitaal van slechts 2 pond en werd officieel bestuurd door een kantoor dat nog duizenden andere postbusbedrijven op hetzelfde adres op Jersey beheert.

De vennootschap United Vision Limited werd opgericht om een deel van de diamantvoorraad op te kopen, ter waarde van 90 miljoen dollar. Dit terwijl het eigen vermogen van de vennootschap slechts 2 pond bedroeg. Waarom zou u dan wakker liggen van wat een ‘ernstig genomen’ eigen kapitaal moet bedragen?